Razvoj tehnologije izdelave domačih letalskih titanovih zlitin

Integralna tehnologija oblikovanja je tradicionalna kombinacija več sestavnih delov (kot so žarek, ogrodje, gred itd.) V celotno kovanje in oblikovanje, zmanjšanje števila delov in spojnikov, zmanjšanje teže konstrukcije hkrati, izboljšanje zanesljivost delov, skrajšajte postopek izdelave, znižajte stroške izdelave. Tehnologija izdelave velikih kovnih okvirnih odkovkov je značilen predstavnik na področju letalstva.

titanium alloy manufacturing

Čeprav so domače v titanove zlitine velike kompleksne strukture integralne tehnologije kovanja izvedle obsežne raziskave, pa je podjetniška proizvodnja vseh vrst odkovkov iz titanove zlitine v povprečju "smrtonosna" težava, velika teža, kot v tujih državah za 10% ~ 20% , poraba materiala pri velikih odkovkih je običajno 10% do 15%, visoko jeklena tanka spletna zapletena struktura materiala, pogosto le 2% ~ 5%, 90% ali več plemenitih kovin v čip, proizvodna učinkovitost je nižja od tuje 5 ~ 8-krat. Zlasti na Kitajskem je trenutno mogoče izdelati samo celotne strukturne odkovke s površino štrlelih manj kot 2 kvadratnih metrov, medtem ko je večje celotne konstrukcijske odkovke mogoče izdelati samo po metodi brezplačnega kovanja ali pa celotne odkovke razdeliti na več lokalnih odkovkov za kovanje, na koncu pa lahko celoten del oblikujemo po varilni metodi.


Razvoj celotne tehnologije kovanja potrebuje podporo velike opreme. Do zdaj je več kot 30 hidravličnih kovaških stiskalnic svetovnega razreda nad 10.000 ton, več kot 10 v ZDA in Rusiji, kar predstavlja približno 70% celotnega števila in celotne tonaže. V zadnjih letih naša država zaporedno dodaja tudi zmogljivost kovalnih stiskalnic, kot je 800 mn kovalna hidravlična stiskalnica, zračna 400 mn kovalna hidravlična stiskalnica, vključno z 200 mn kovalnimi hidravličnimi kovalnimi stiskalnicami, vendar celotna tehnologija kovanja v primerjavi z Razvite države imajo še vedno razliko, potrebo po postopnem natančnem nalaganju natančno tehnologijo kovanja kompleksnih sestavnih delov, večsmerno tehnologijo natančnega kovanja, veliko tehnologijo nadzora enotnosti kovanja mikrostrukture in zapleteno strukturo tehnologije natančnega blokiranja za nadaljnje raziskave.