Tri razloga za trgovinsko vojno s Kitajsko bodo Kitajsko okrepili

Tarife za Kitajsko (kratkoročno) niso dobra stvar. Toda na dolgi rok bo pritisk gospoda Trumpa okrepil Kitajsko. Kitajski bo pomagal pospešiti gospodarsko prestrukturiranje, dati večji poudarek inovacijam in povečati nacionalni ponos.


Tehnološki napredek je bil ključnega pomena za izgradnjo imperijev in vzpon velikih sil. Četrta industrijska revolucija bo mednarodno konkurenco preusmerila z laburista, ozemlja in mehke moči na nove tehnologije, kot so robotika, umetna inteligenca in brezžične storitve.


Do nedavnega so nas oblikovalci politike mislili, da smo tehnološka velesila. Kitajsko vidijo kot kopijo in bodo klonirali ameriško tehnologijo ali kupovali ameriške inovatorje, da bi absorbirali intelektualno lastnino in tehnologijo. Toda pri naslednji generaciji ultra hitre internetne tehnologije, 5G, nas zaostaja. Nobeno ameriško podjetje ne proizvaja brezžičnega omrežnega orodja, kot je huawei.


Moč in vpliv Huaweijevega 5G je mogoče razumeti kot kitajski trenutek Sputnik. Tako kot je Sovjetska zveza prva izstrelila satelit, je tudi Kitajska pred razvojem 5G prednjačila preostali svet. Kitajska že dolgo priznava nevarnosti, da se na ZDA in tehnološko in ekonomsko naslanja. Huawei je plod strategije industrijske politike kitajske vlade.


Kitajska si prizadeva ustvariti 80 odstotkov umetne inteligence doma, zmanjšati odvisnost od tujih držav za kompleksne komponente tehnologije in do leta 2030 postati vodilni center za ai tehnologijo. Kitajska strategija je delovala - 48 odstotkov svetovnega financiranja ai leta 2017 na primer Kitajci. Torej prepoved huaweija in uvajanje tarif na kitajsko blago ne bo upočasnila Kitajske - spodbudila bo novi inovacijski sistem države in spodbudila neodvisne raziskave.


Druga posledica trgovinske vojne ZDA s Kitajsko je bila pospešitev uravnoteženja kitajskega gospodarstva z zunanjega povpraševanja in naložb v domače povpraševanje. Ta proces, ki se je začel s svetovno finančno krizo leta 2008, postaja čedalje bolj potreben, ko se širi srednji kitajski razred. Od takrat je vlada vodila obsežne naložbe v infrastrukturo, sprejemala ukrepe za povečanje dohodka, znižanje davka na dohodek in izboljšanje sistema socialne varnosti, da bi pripomogla k širjenju domače potrošnje. V letu 2018, ko je adut prvič napovedal tarife, je končna potrošniška poraba prispevala 76,2% k kitajski rasti BDP. Od takrat je Peking sprejel nove politike, vključno z znižanjem davkov, izboljšanimi otroškimi in pokojninskimi načrti ter drugimi spodbudami. Torej je trgovinska vojna Kitajski (dejansko) pomagala prerazporediti bogastvo in ponovno uravnotežiti svoje gospodarstvo.


Trgovinska vojna je združila tudi Kitajce okoli vlade. Kitajci nas kitajske družbe obravnavajo kot ustrahovanje in ga primerjajo z neenako trgovino, ki so jo Kitajski uvedle zahodne sile v 19. stoletju. Kitajska družba ob omembi te teme vre in dodaja domačo podporo vladi.


Kitajska beseda za krizo je sestavljena iz dveh pomenov: nevarnost in priložnost. Zmožnost države, da izkoristi sedanji izziv ZDA, bo v prihodnjih letih še okrepila.

US.VS.CHN