Absorpcija vodika in krčenje vodika iz titana

Titanijeva palica je visoko aktivna kovina. V visokotemperaturni vodikovi atmosferi ali atmosferi, ki vsebuje vodik, je zelo enostavno absorbirati vodik med korozijskim postopkom redukcije kisline ali korozije v krepi. Ko vsebnost vodika v titanu doseže 0,008% -0,015%, lahko opazimo, da se acikularna hidridna faza izloči iz titana s pomočjo metalografskega mikroskopa. S povečanjem vsebnosti vodika se poveča število hidridov in poveča velikost hidrida. Korozijska škoda zaradi absorpcije vodika in tvorbe hidridov titana je na splošno naslednja:

cp titanium bar of China

(1) pospešena korozija na površini. Če je hitrost difuzije vodika počasna in hidrid v glavnem koncentriran na površini, bo površinski hidrid imel krhek luščenje, kar bo povzročilo korozijo in povečalo izgubo teže.


(2) pokanje zaradi vodika. Če vodik razprši koncentrirano lego stresnega polja pod vplivom stresa, da tvori hidrid, bo notranji mikrokrek zaradi difuzije in prodora pod vplivom stresa tvoril vodik, ki ga povzroča pokanje.


(3) okvara vodikovega krčenja. Če matrica iz titanove palice s površine obsežnega velikega števila krhkosti absorpcije vodika povzroči škodo krhkosti vodika samega titana.


Zgornja tri stanja, zlasti zadnja dva, čeprav ni bilo opaziti pospešenega korozije, so pogosto vzrok za nevarnejše morebitne nesreče, zato je škoda na opremi s titanom pogosto bolj usodna.


Domača industrijska praksa potrjuje številne primere škode zaradi krhkosti vodika pri titanovi opremi, kot so naprava za proizvodnjo vinilklorida, stolp za sintezo sečnine in vakuumsko izhlapevanje, ki ima tipičen primer poškodbe krhkosti vodika, kot je več nesreč pri krčenju vodika, povezanih z drugimi oblikami korozije, V tem prispevku je včasih težko razločiti in razlikovati, kar pa analizira razloge poškodbe opreme s titanom, ki zahteva več testiranja in raziskav. Obsežna domača in mednarodna raziskovalna in industrijska praksa.